MASURA M 04/6B
DEZVOLTAREA ZONELOR RURALE PENTRU A VALORIFICA POTENTIALUL DE CRESTERE AL TERITORIULUI GAL PLAIURILE OLTULUI
Masura va contribui la crearea, imbunatatirea sau extinderea serviciilor locale de baza destinate populatiei din teritoriul GAL, inclusiv a celor de agrement si culturale. Masura vizeaza satisfacerea unor nevoi ale comunitatii locale, dezvoltarea socio-economica a teritoriului, precum si crearea unor noi locuri de munca. Dezvoltarea socio-economica a spatiului rural este indispensabil legata de existenta si accesibilitatea serviciilor de baza, inclusiv a celor de agrement si culturale. Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii de agrement, culturale, a serviciilor de baza reprezinta o cerinta esentiala pentru cresterea calitatii vietii si pot conduce la incluziune sociala, inversarea tendintelor de declin economic, social si de depopulare a zonelor rurale. In ceea ce priveste asigurarea serviciilor de baza pentru mediul rural din teritoriul GAL, perspectivele de dezvoltare a spatiului rural sunt afectate negativ de infrastructura slab dezvoltata si ineficienta. Drept urmare, dezvoltarea unei infrastructuri materiale si sociale rurale, care sa o apropie cel putin de nivelul celei din mediul urban, va facilita infiintarea de activitati agricole/non-agricole in spatiul rural, care sa genereze crearea de noi locuri de munca permanente sau temporare. Principalul scop al masurii este modernizarea comunitatii locale din teritoriul GAL prin oferirea unui nivel decent de trai, educatie si ingrijire a copiilor, pastrand totodata identitatea si specificul traditional care reprezinta o importanta sursa de dezvoltare locala.
Principalul scop al masurii vizeaza imbunatatirea infrastructurii si a serviciilor de baza neadecvate care constituie principalul element ce mentine decalajul dintre mediul rural si cel urban si reprezinta un impediment in calea egalitatii de sanse si a dezvoltarii socio-economice.
Conform nevoilor identificate in teritoriu, infrastructura locala de baza este subdezvoltata, impiedicand cresterea economica si ocuparea fortei de munca.
Obiectivele acestei masuri sunt reprezentate de:
- Cresterea accesului populatiei din teritoriul GAL la infrastructura locala si servicii;
- Asigurarea conditiilor de sanatate, protectia mediului, accesibilitate, educatie si cultura, reducandu-se astfel migrarea populatiei catre mediul urban;
- Asigurarea premiselor pentru dezvoltarea unei economii durabile competitive;
- Dezvoltarea unitara si coerenta a teritoriului GAL.
O alta componenta a vietii sociale, vizata de aceasta masura, este si cea culturala care poate contribui la cresterea gradului de atractivitate a teritoriului GAL pentru populatia tanara.
Avand in vedere starea de degredare a spatiilor in care ar putea fi desfasurate activitati care sa duca la conservarea patrimoniului cultural imaterial este necesara reabilitarea, modernizarea si dotarea acestora.
Actiunile implementate in teritoriu vor avea caracter inovativ si un rol deosebit in intelegerea si asumarea unor angajamente privind protectia mediului, precum si a unor actiuni de adaptare la efectele schimbarilor climatice, prin promovarea de practici si tehnologii cu emisii reduse de gaze nocive, metode de anvelopare a cladirilor si identificarea de noi surse de energie regenerabila. Se pune un mare accent pe eficientizarea energetica a investitiilor prin economisirea energiei, acesta fiind un criteriu de selectie.
Beneficiari directi:
- Autoritati publice locale (comune, orase) si asociatiile acestora, conform legislatiei nationale in vigoare;
- Unitati de cult conform legislatiei nationale in vigoare;
- ONG-uri.
Valoarea ajutorului public nerambursabil va fi cuprinsa intre: 5.000 – 100.000 Euro.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de:
- 100% pentru investitii negeneratoare de venit;
- 100% pentru investitii generatoare de venit cu utilitate publica;
- 80% pentru investitii generatoare de venit pentru cheltuielile eligibile din proiect.
Sprijinul public nerambursabil va respecta prevederile Reg. (CE) nr.1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis.