In urma seriei de intalniri de lucru avute in zilele de 13 iulie 2017 la Targoviste si vineri, 14 iulie 2017, la Craiova, la care au participat secretarul de stat Alexandru POTOR si Directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, Adrian – Ionut CHESNOIU, au fost discutate si analizate mai multe situatii si probleme cu care se confrunta unii beneficiari ai PNDR 2020.
Astfel, una dintre situatiile supuse atentiei a reprezentat-o obtinerea avizului necesar alimentarii cu apa in cazul proiectelor depuse de beneficiarii publici ai submasurii 7.2 – Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, pentru componenta de apa/apa uzata. Aceasta problema de ordin tehnic si procedural si-a gasit rezolvarea in aceeasi zi in cadrul intalnirii de la sediul Prefecturii Dolj, unde conducerea AFIR a discutat, in acest sens, cu Prefectul Judetului, Dan – Narcis PURCARESCU si cu reprezentantii din teritoriu ai Administratiei Nationale Apele Romane.
O alta situatie de ordin metodologic privind desfasurarea procedurilor de achizitie publica derulate de catre beneficiarii publici ai PNDR 2020 a fost discutata si s-a ajuns la un acord cu reprezentantii Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP), in sensul reducerii la minimum a intarzierilor aparute in derularea procedurii de achizitie de catre beneficiarii publici, determinate de evaluarea cu intarziere a documentatiilor de atribuire de catre observatorii ANAP (insuficienti din punct de vedere numeric la nivel judetean).
In acest moment sunt in analiza la nivelul AFIR si MADR si se cauta solutii rapide pentru alte probleme aduse in discutie de catre beneficiari in cadrul evenimentelor programate. Astfel, s-a propus ca plata comisioanelor stabilite de Fondurile de Garantare la emiterea scrisorilor de garantie bancara (SGB), necesare beneficiarilor publici pentru solicitarea/ acordarea avansului, sa se faca esalonat, lunar, nu intr-o singura transa decontata la momentul emiterii scrisorii, iar valabilitatea scrisorilor de garantie bancara sa fie in concordanta cu durata efectiva de implementare a investitiei.
Totodata, se cauta solutii si pentru proiectele trecute pe procedura de tranzitie dintre programe, care nu vor putea obtine autorizatiile de functionare pana la termenul limita de depunere a ultimei transe de plata, astfel incat acestea sa poata fi depuse in perioada de monitorizare a proiectului.
O propunere venita din partea celor care doresc sa obtina finantare prin intermediul PNDR 2020 a vizat alocarea integrala a sumelor alocate in organizarea sesiunilor de primire a proiectelor, astfel incat sa nu mai existe proiecte eligibile, ramase fara finantare, ca urmare a consumarii cu rapiditate a fondurilor alocate in urma solicitarilor primite.
De asemenea, Adrian - Ionut CHESNOIU a discutat cu reprezentantii institutiilor publice implicate in accesarea si in derularea fondurilor europene din cele doua regiuni, Muntenia si Olteniei (Directia Agricola Judeteana, Directia Sanitar Veterinara, Garda de Mediu, Administratia Finantelor Publice, Serviciul de Verificare a Achizitiilor Publice din teritoriu). Scopul intalnirii a vizat gasirea celor mai bune solutii care sa faciliteze obtinerea de avize si autorizatii necesare obtinerii fondurilor europene de catre solicitanti.
Seria intalnirilor de lucru initiate de catre AFIR cu beneficiarii PNDR 2020 si cu reprezentantii institutiilor publice din teritoriu va continua saptamana aceasta la Satu Mare, joi 20 iulie 2017 si la Alba Iulia, vineri 21 iulie 2017.