MASURA M 01/2A
FACILITAREA DEZVOLTARII EXPLOATATIILOR AGRICOLE AVAND CA SCOP TRANSFORMAREA ACESTORA IN EXPLOATATII COMERCIALE
Implementarea acestei masuri este necesara deoarece la nivelul teritoriului GAL au fost identificate o serie de nevoi pentru investitii in active fizice in sectorul agricol. De asemenea, sectorul de prelucrare a produselor alimentare este slab dezvoltat comparativ cu productia primara de produse agricole existenta la nivelul zonei. Asadar, sunt necesare investitii ce prevad modernizarea si imbunatatirea productivitatii si competitivitatii in sectorul agro-alimentar prin infiintarea si dezvoltarea de activitati agricole noi si existente. Exploatatiile agricole existente la nivelul teritoriului au un grad relativ scazut de dotare care se reflecta intr-un nivel redus al productivitatii muncii si o calitate slaba a produselor. In consecinta, se impune introducerea de tehnologii noi, moderne si „prietenoase cu mediul” care sa contribuie la cresterea nivelului de performanta al exploatatiilor. Masura contribuie la crearea de noi locuri de munca in sectorul agricol si la cresterea viabilitatii exploatatiilor prin imbunatatirea performantelor generale, prin cresterea competitivitatii activitatii agricole, a diversificarii productiei agricole si a calitatii produselor obtinute.
Masura vizeaza actiuni care sa conduca la cresterea nivelului de dotare tehnica al exploatatiilor agricole, care sa asigure continuarea procesului de dezvoltare al acestora prin modernizarea constructiilor fermei, achizitionarea echipamentelor si utilajelor tehnice, scaderea consumului de energie. Aceste investitii vizeaza diversificarea productiei agricole pentru a imbunatati viabilitatea economica a exploatatiei agricole. Principalul scop al masurii este acela de a oferi noi oportunitati de diversificare in sectorul agricol:
- Identificarea unor solutii locale inovative pentru problemele existente la nivel local;
- Crearea de noi locuri de munca;
- Implementarea de actiuni „prietenoase cu mediul”;
- Cresterea productivitatii in sectorul agricol.
Proiectele selectate vor contribui la stimularea inovarii prin introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si introducerea si utilizarea energiei din surse regenerabile. Investitiile realizate in cadrul acestei masuri vor fi din categoria celor „prietenoase cu mediul” fiind selectate cu prioritate proiectele care adopta solutii de obtinere a energiei din surse regenerabile, cele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si reducerea emisiilor de amoniac din agricultura. Prin aceasta masura se asigura sprijin pentru infiintarea si dezvoltarea unor activitati agricole care creeaza premisele unei agriculturi sustenabile, prin utilizarea responsabila a resurselor naturale reducand emisiile de GES si emisile de amoniac, imbunatatind astfel nivelul global de performanta si de durabilitate al explotatiilor agricole.
Beneficiari directi
- Persoane fizice autorizate / Intreprinderi individuale / intreprinderi familiale;
- IMM –uri si alte intreprinderi;
- Societate agricola, societate cooperativa agricola, cooperativa agricola;
- Grup de producatori; OUAI / FOUAI.
Valoarea ajutorului public nerambursabil va fi cuprinsa intre: 5.000 – 150.000 Euro (in cazul fermelor mici (intre 8.000-11.999 SO), pentru achizitia simpla, valoarea ajutorului public nerambursabil nu va depasi suma de 100.000 Euro).
Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de:
In ambele cazuri, sprijinul poate atinge maxim 70% pentru fermele mari si 90% pentru fermele mici si mijlocii, majorandu-se cu 20% pentru fiecare dintre componentele:
1. Investitiile realizate de tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finantare (asa cum sunt definiti la art. 2 al R (UE) nr. 1305/2013 sau cei care s-au stabilit în cei cinci ani anteriori solicitarii sprijinului, în conformitate cu anexa II a R 1305);
2. Investitiile legate de operatiunile prevazute la art. 28 (Agromediu) din R(UE) nr. 1305/2013 – (sunt excluse fermele mari);
3. Investitiile în zone care se confrunta cu constrângeri naturale si cu alte constrângeri specifice, mentionate la art. 32 R (UE) nr. 1305/2013;
4. In cazul proiectelor integrate (proiecte care vizeaza combinarea a cel putin doua operatiuni care intra sub incidenta a cel putin doua masuri diferite (una fiind M01/2A) si asigura accesul la finantare pentru acelasi beneficiar).