MASURA M 03/6A
INCURAJAREA DIVERSIFICARII CATRE ACTIVITATI NON-AGRICOLE IN CADRUL EXPLOATATIILOR
Necesitatea implementarii acestei masuri a rezultat ca urmare a nevoilor identificate in teritoriu si are ca obiectiv incurajarea diversificarii activitatilor economice ale fermierilor prin practicarea de activitati non-agricole in vederea cresterii veniturilor si crearii de alternative ocupationale, ducand astfel la stimularea mediului de afaceri din teritoriul GAL. Masura contribuie la dezvoltarea teritoriului prin cresterea numarului de activitati non-agricole desfasurate, dezvoltarea activitatilor non-agricole, crearea de noi locuri de munca, cresterea nivelului de trai reducandu-se astfel diferentele dintre rural si urban.
Principalul scop al masurii este acela de a promova crearea si dezvoltarea unor activitati economice in teritoriul GAL care sa ofere oportunitati de diversificare ce nu tin de specificul agricol al zonei, prin:
- Identificarea unor solutii locale inovative pentru problemele existente la nivel local;
- Crearea de noi locuri de munca;
- Implementarea de actiuni „prietenoase cu mediul”;
- Dezvoltarea resurselor umane si utilizarea de know-how.
Aceasta masura vizeaza in special fermierii si microintreprinderile / intreprinderi mici care desfasoara activitati agricole si care doresc sa-si diversifice activitatea de baza prin practicarea de activitati non-agricole. Avand in vedere specificul sezonier al agriculturii se ofera oportunitatea unor noi alternative ocupationale. Proiectele selectate vor contribui la stimularea inovarii prin activitatile economice nou infiintate/dezvoltate, prin contributia adusa la dezvoltarea resurselor umane, prin crearea de locuri de munca si combaterea saraciei. Investitiile realizate in cadrul acestei masuri vor fi din categoria celor „prietenoase cu mediul” fiind selectate cu prioritate proiectele care adopta solutii de obtinere a energiei din surse regenerabile. Actiunile implementate in teritoriu vor avea un rol deosebit in intelegerea si asumarea unor angajamente privind protectia mediului, precum si a unor actiuni de adaptare la efectele schimbarilor climatice, prin promovarea de practici si tehnologii cu emisii reduse de gaze nocive, metode de anvelopare a cladirilor si identificarea de noi surse de energie regenerabila. Stimularea activitatilor de productie si servicii, serviciilor de agro-turism, sanitar-veterinare si medicale va creste gradul de atractivitate al zonei, reducand astfel tendinta rezidentilor de a migra spre mediul urban in cautarea unor noi oportunitati socio-economice.
Beneficiari directi:
- Micro-intreprinderi si intreprinderi non-agricole mici existente si nou infiintate din teritoriul GAL;
- Fermieri sau membrii unor gospodarii agricole (autorizati cu statut de minim PFA) care isi diversifica activitatea de baza agricola prin dezvoltarea unei activitati non-agricole in zona GAL in cadrul intreprinderii deja existente incadrabile in microintreprinderi si intreprinderi mici, cu exceptia persoanelelor fizice neautorizate;
- Medicul veterinar cu drept de libera practica, care este organizat si functioneaza in cadrul unui cabinet medical veterinar individual in conformitate cu Legea 160/1998 pentru organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar;
- Medicul uman cu drept de libera practica care este organizat si functioneza in cadrul unui cabinet medical individual in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr.124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale.
Valoarea ajutorului public nerambursabil va fi cuprinsa intre: 5.000 – 200.000 Euro.
Intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de:
- 70% - pentru orice tip de investitie;
- 90% - pentru urmatoarele cazuri:
Sprijinul public nerambursabil va respecta prevederile Reg. (CE) nr.1407/2013 cu privire la sprijinul de minimis si nu va depasi 200.000 de euro/beneficiar pe 3 ani fiscali.